tisdag 17 december 2013

SHL har en bruttolista

SHL har en bruttolista. Detta upprepade Jörgen Lindgren på närmast Bosse Ringholmskt manér i Sveriges Radios direktsända debatt igår kväll. SHL har en bruttolista.

SHL har en bruttolista och Jörgen Lindgren säger att han och hans bundisar vill utveckla svensk ishockey. Att de i själva verket bara är intresserade av en sak - nämligen att säkra önskvärda SHL-klubbars ekonomi - låtsas man inte riktigt om. Istället påstår man sig värna om svensk ishockey i stort. Men SHL och dess representanter brinner inte för svensk ishockey i stort. SHL brinner för SHL-klubbarnas särställning och privilegier. Varken mer eller mindre.

De brinner för TV-avtal. TV-avtal och TV-pengar är vad den här soppan mer än någonting annat handlar om. De miljoner som TV-avtalen genererar och som SHL så solidariskt och fint portionerar ut till sina medlemmar betyder ofantligt mycket mer än faktiska publiksiffror och eventuell läktarglöd. Det krävs ingen välmeriterad räknenisse för att räkna ut att "produkten", dvs. TV-tablån, blir betydligt mer attraktiv och dyr om den innehåller MIF och DIF än t.ex. BIK Karlskoga och Karlskrona. Allt handlar om pengar.

* * *

Vi som faktiskt går på matcherna ska helst bara sitta ned och hålla käften. Vi ska vårda vårt språk. Om vi nödvändigtvis känner att vi måste göra oss hörda bör vi göra det medelst klappor.

* * *

Det mest störande med Jörgen Lindgrens svammel om SHL:s bruttolista är den totala avsaknaden av uppriktighet och självkritik. SHL har uppenbarligen inga som helst problem med att föra spelare, tränare, småsponsorer och supportrar bakom ljuset. Öppenhet och dialog ligger inte för Jörgen Lindgren och hans bundisar. Det är maktens arrogans klätt i upprepningar om en bruttolista. Det är maktens arrogans klätt i bullshit "för våra supportrars skull".

Tacka ett hockeyfan för att någon kände sig manad att läcka denna bruttolista till pressen. Wild Card min röv.

* * *

Läs även:
SSK Överallt Alltid: Det handlar om ett nytt TV-avtal - pengar alltså!

måndag 16 december 2013

Bloggupprop!

De senaste förslaget om förändringar runt upp- och nedflyttning till SHL som avslöjats är djupt oroande och är inget vi hockeyfans kan ställa oss bakom. I praktiken eftersträvar SHL en stängd liga. För svensk hockeys framtid startar vi nu bloggupproret. Här är våra krav:

*Nej till wild cards till SHL - Upp- och nedflyttning till SHL ska ske på sportsliga grunder och det gäller även en eventuell utökning (om villkor för elitlicens är uppfyllda). Detta är själen och hjärtat inom all idrott. SHL:s ledare kan inte heller tillåtas att ha makt över upp- och nedflyttning. Ledarna i SHL är avlönade av sina respektive klubbar och kan därmed inte ta ansvar för vad som är långsiktigt bäst för svensk hockey som helhet i en sådan viktig fråga som upp- och nedflyttning.

*Kvalserien ersatt av slutspelsserie i bäst av 7 matcher mellan två lag som det skiljer 50-80 miljoner emellan i omsättning. - Kvalserien är en av svensk ishockeys absoluta höjdpunkter och skapar stort intresse runt såväl Hockeyallsvenskan och som streckstriderna i SHL. Den är dessutom absolut vital som inkomstkälla för klubbarna i Hockeyallsvenskan (genom bland annat TV-avtal, sponsoravtal och publikintäkter) och därmed det som möjliggör att svensk hockeys andraliga håller en hög sportslig nivå och ofta nämns som Europas starkaste andraliga. Riskerna för kraftigt försämrade ekonomiska villkor i Hockeyallsvenskan är överhängande och är därmed en risk för svensk hockey som helhet ifrån ett sportsligt perspektiv.

*Fallskärmar för de SHL-klubbar som åker ur - Pengar för eventuella fallskärmar till de klubbar som åker ur SHL skall betalas solidariskt av samtliga SHL-klubbar, ej endast av nykomlingar som tidigare föreslagits. Det får inte skapas inbyggda finansiella orättvisor för nykomlingar i SHL.

Länk till namninsamlingen
http://namninsamling.com/site/get.asp?riktighockey

afterice.se
battrehockey.wordpress.com
blackboris.blogspot.com
dragskott.nu
gurkolle.blogspot.com
hockeynonsens.se
lifnews.se
sskoveralltalltid.se
uppdragsport.se
vikfancentral.se