torsdag 31 december 2009

En sen julklapp

Bäste Niklas Wikegård
Här får du en julklapp hård
Hör min stilla bedjan
Dra igen dragkedjan
Ge limpsaxen din munvård!

Warum all this black stuff?

Warum all this black stuff?
Sa jag till sorgen
Hon som satt på terminalens golv
Warum all this black stuff?
Säg är det bekant
Att närsomhelst nu kan klockan slå tolv


¤ ¤ ¤

Året närmar sig sitt slut. Decenniet likaså. 00-talet var årtiondet som gav oss bloggen, som gav mig luft och som gav er Boris. Vi ska vara tacksamma allesammans. Vi tackar blogger, wordpress och alla andra med. Tack för verktygslådan, tack för ritningarna! Vi byggde våra bloggar och vi byggde dem väl! Skål, ta mig fan!

¤ ¤ ¤

Jag hade tänkt mig en liten trudelutt så här på årets sista dag. Ett litet YouTube-klipp. Bara så där, för omväxlings skull så att säga. Och vem passar väl bättre till att sjunga ut det gamla och sjunga in det nya än den boriske husguden numero due - Ulf Lundell! Hans magiska platta Nådens år från 1978 innehåller inte bara lyriska/ musikaliska storverk som Snön faller och vi med den och Kärlekens hundar. Dessutom rymmer den Warum all this black stuff? - min absoluta favoritnyårsraket! Tyvärr hittade jag ingen video till låten på YouTube, varför jag istället tvingas till detta drastiska inlägg. Jag får helt enkelt tala i Uffes ställe denna gång - istället för tvärtom.

¤ ¤ ¤

Warum all this black stuff? Ja, det kan man verkligen fråga sig. Varför denna svartsyn? Varför detta mörker? Varför så svårt för så många att se ljuset i tillvaron. Jag tänker på vissa skribenter på diverse forum på Svenska Fans, jag tänker på vissa element i klackar och på sittplatssektioner. Så klart att vi ska leva oss in i matcherna. Så klart att vi ska låta känslorna vara med. Så klart att vi ska tillåta oss själva och andra att brista ut i barnsliga vredesutbrott. Men varför sitta och håna och hata på nätet? Varför svartmåla och smutsa ner. Varför inte sträcka ut en hand, garva åt rivaliteten, bjuda på ett nederlag, bryta ihop och komma igen?

Black Boris slår ett slag för glädjen och humorn, för självdistansen och kärleken till spelet. Black Boris gör som GurkOlle - vägrar att hata. Black Boris skrattar åt sig själv och med alla andra, men tar ändå hockeyn på fullaste allvar. Det ena utesluter inte det andra. Det ena är snarare än förutsättning för det andra! Humor och humör sedan januari 2009. Just det. Så ska det vara!

¤ ¤ ¤

Gott nytt år alla besökare, läsare, bloggare, hockeyfans och galna greker. Nu håller vi tummarna för att även Boris och alla gnagers får fortsätta gå på hockey år 2010!
¤ ¤ ¤
Warum all this black stuff?

Va ere för case
Ere ingenting på nåt ikväll
Kom låt oss bedra de kantiga
Vi ska rasera deras jävla kapell

tisdag 29 december 2009

Ingen dussinspelare


Patrik Nemeth gjorde i kväll sin åttonde A-lagsmatch för säsongen.
I backpar med en annan junior, Filip Olsson, spelade han sin vana trogen säkert och stabilt. Nemeth har blivit en ny favorit i min boriska bok och jag tycker att det är dags att killen får sitt namn på tröjan. Låt tolvan bli Nemeths för resten av säsongen! Jag anser att Patrik Nemeth för närvarande är en av AIK:s bästa spelare.

Allt Nemeth gör berömmer jag. De få misstagen förklarar jag bort med att killen är ung och orutinerad. Jag tjatar hans namn gång på gång på gång. Patrik Nemeth är för jävla braoo. Patrik Nemeth är kanon. Patrik Nemeth är stor, stark och smart. Lägg hans namn på minnet. Patrik Nemeth blir en hockeykändis snart...

¤ ¤ ¤

AIK vann alltså med hela 7-1 över sopiga Sundsvall. För en gångs skull fick jag rätt i mitt förhandstips! Skrev jag inte häromdagen att vi skulle krossa dem?!

¤ ¤ ¤

Daniel Bång var inte bäst på plan. Johan Ryno var inte heller bäst på plan. Dick Tärnström gjorde visserligen mål men var i övrigt en av planens mest osynliga spelare. Bäst på plan var Richard Gynge. Och det säger jag inte bara för att han gjorde två mål. Det säger jag för att Gynge var ruskigt bra. Som vanligt sökte han sig ständigt och jämt in mot slottet. Som vanligt såg han till att hamna i bra lägen för skott. Som vanligt jobbade han hårt. Gynge är grym helt enkelt. En spelare av högsta allsvenska klass. Pelle Prestberg har visserligen gjort fler mål än Gynge så här långt men frågan är om inte Gynge ändå är seriens bäste målskytt? Jag skulle inte byta ut honom mot någon spelare i hela HockeyAllsvenskan. Så vass är vår sniper.

¤ ¤ ¤

Det blev fin stämning och härlig inramning kring matchen till slut. Trots få sålda biljetter på förhand fylldes Hovet till hälften i kväll. 4012 åskådare är inte fantastiskt på något sätt men det är bra mycket bättre än de 1891 som såg senaste hemmamatchen mot Sundsvall (27/9).

AIK-spelarna gjorde sitt bästa för att locka publiken tillbaka. Nu hoppas jag verkligen att alla som var på kvällens match fortsätter att stötta AIK Hockey. Närmast på onsdag den 6 januari tar vi emot Västerås. Vi ska krossa dem!

Ankans år

Är det inte Anna Anka så är det Paul. Och är det inte Paul så är det nån annan tidningsanka. Ankorna är överallt numera.


Tänk att en öppenhjärtig kommentar från en ratad hockeyspelare kan röra upp sådana känslor bland hockeymurvlarna. Mikael Samuelsson har uppenbarligen gjort något mycket ovanligt. Han sa vad han kände. Han svarade ärligt på en fråga. Och så får man absolut inte göra. I alla fall inte om man är svensk.

Herregud.

Magnus Nyström på Expressen skriver: "Mikael Samuelssons attack på Bengt-Åke Gustafsson är bland det värsta jag hört från en hockeyspelare." Attack var ordet. Attack! Och bland det värsta jag hört... Nyströms krönika måste vara bland det töntigaste jag läst av en svensk hockeyjournalist.

Mats Wennerholm på Sportbladet tycker att Bengt-Åke bär ansvaret för Samuelssons lilla utbrott. Mikael Samuelsson "borde fått en förklaring innan bomben slog ner". Ja, så kan man också se på saken. Själv tycker jag att Mats borde mejla alla sina läsare på förhand och förklara sina krönikor. Allt för att slippa reaktioner som min.

¤ ¤ ¤

Ankan Parmström har man inte hört så mycket från på sistone. Ändå sitter han i AIK Hockeys styrelse. Kvack!

måndag 28 december 2009

Livet är underbart

Idag är jag på oväntat gott humör. Vete fan vad det är men jag bara lallar omkring som en annan flumgubbe. Ingenting tycks kunna rubba min nyfunna livsglädje...
-
AIK:s ordförande säger att det ser bra ut. Hoppas hoppas HOPPAS att han talar sanning.
-
Mikael Samuelsson är, för att tala Eddie Meduza-språk, för jävla braoo!
-
Den här låten är också för jävla braoo.
-
I grund och botten är jag emot att AIK drar till KHL. Samtidigt inser jag att det kanske är där vi har vår framtid. En dag som denna, när jag är positiv som fan och känner att allt kommer att gå bra, kan jag till och med se fördelar med en KHL-flytt.
I morgon kommer Sundsvall till Hovet. Vi ska krossa dem!

"Det ser jävligt bra ut"

http://svt.se/2.19861/1.1828440/aik_hockey_pa_vag_att_klara_krisen?lid=puff_1828441&lpos=rubrik

Hoppas det stämmer...

söndag 27 december 2009

I väntan på vadå?


Till att börja med: Grattis Mora. Tio raka segrar är stort. Att två av dem kommit mot oss svartgula gör inte bedriften mindre.

Personligen har jag emellertid lite svårt att engagera mig i de sportsliga resultaten för närvarande. Det var förstås tråkigt att AIK förlorade idag men allvarligt talat, vem bryr sig? Vi gnagare har i mellandagarna annat att tänka på än själva tabelläget. Vår fortsatta existens till exempel.

Blir det inte mycket folk mot Sundsvall på tisdag vete faan om jag orkar tro på mirakel längre. Jag har förstås redan insett att det blir svårt att greja elitlicensen till nästa säsong. Frågan är om AIK överlever som hockeyförening överhuvudtaget. Kanske är en övergång till KHL det enda som kan rädda oss?

Det mest frustrerande och irriterande med hela den här soppan är att man som vanlig supporter har noll koll på läget. Vi supportrar ges ingen insyn. Vi får inte veta någonting. Ändå är vi många som pyntar in pengar. En del köper aktier, andra sms:ar, några beställer tröjor. Ingen vet egentligen var pengarna tar vägen. Räddar vi AIK nu? Slänger vi våra stålar i sjön? Det återstår att se vad våra insaster är värda. Allt vi kan gör just nu är att vänta...

En helt annan fråga: Hur kan man som förbundskapten ens fundera på att ta ut Fredrik Modin till OS-truppen?

fredag 25 december 2009

Rädda AIK Hockey!

Saxat från http://hockey.stoltaaik.se/:

Sänd ett SMS och stöd AIK Hockey!

Sänd iväg ett SMS till 72550 med texten:

AIKHOCKEY 25 för att skänka 25kr
AIKHOCKEY 50 för att skänka 50kr
AIKHOCKEY 100 för att skänka 100kr
AIKHOCKEY 200 för att skänka 200kr

Obs! Stora bokstäver och mellanslaget till summan, precis som det står här ovan. t.ex. "AIKHOCKEY 200" till 72550

¤ ¤ ¤

Tippa AIK:s förste målskytt och bidra med pengar till Golden Hill-spelaren här: http://www.firstgoal.se/

¤ ¤ ¤

AIK har tagit fram en hyllningströja till hockeylaget. Allt överskott går till AIK Hockey! Beställes här: http://aikshop.se/system/search/product.asp?brandid=0&catid=0&branchid=1&id=746

¤ ¤ ¤

RÄDDA AIK HOCKEY INNAN DET ÄR FÖR SENT!

Mora (b)

Det är med en konstig känsla i kroppen som jag försöker ladda upp inför matchen i Mora. Tittar man på tabellen inser man att det här är en riktigt viktig omgång. Gnaget behöver verkligen en trepoängare i Tomteland. Samtidigt är det liksom svårt att släppa tanken på att det här faktiskt kan vara AIK:s sista bortamatch...

Mora är tre poäng före oss i tabellen. De har en något sämre målskillnad än AIK. Deras formkurva pekar spikrakt uppåt. Nio raka segrar har Haralds inte särskilt harmlösa nissar radat upp sedan den 21 november. Det blir med andra ord tufft för Gnaget att bärga poäng på söndag. Men jag är optimist.

Mitt tips grundar jag på erfarenhet och intuition. Vi brukar ju vinna över Mora (även om vi torskade hemma senast). Jag känner på mig att mina svartgula favoriter är heta. Jag anar ett ljus i vintermörkret. Alltså slutar Mora-AIK 1-4. Bång gör mål och Ryno delar ut en tackling. Dicken spelar och håller stånd. Ska vi slå vad?

onsdag 23 december 2009

De kallar oss julgranar


Årets tomte är utsedd. Liksom Årets Julgran. En enhällig enmansjury bestående av undertecknade Boris har kommit fram till följande: Jag är årets tomte! Jag är årets julgran!

Inte särskilt blygsamt att utse sig själv till både tomte och julgran kanske. Nä, jag vet. Men vem har påstått att jag är blygsam? Vem har sagt att jag inte har storhetsvansinne? Vem har sagt att AIK inte är för stort för Sverige?

Black Boris skäms inte för sig. Black Boris brer ut sig och beter sig. Black Boris bloggar burdust och brutalt. Jag är ju för helvete gnagare, glöm inte det! Vi är vackrast, vi är bäst, vi är dom som brölar mest...

¤ ¤ ¤

Jag hade en idé. En lysande idé. Jag hade grunnat på den ett tag och idag skulle jag så att säga göra slag i saken. Saken var den att jag skulle pynta mig själv. Jag skulle agera julgran med glitter och glamour. Jag skulle glänsa och skina som självaste Orion på hockeybloggarnas stjärnhimmel. Klädd i matchtröja, halsduk och mössa, med en flagga i ena handen och en banan i den andra skulle jag fota mig själv på balkongen i Borishov.

Men av min idé blev intet. Jag fick helt enkelt inte till det. Bilderna blev dåliga. Ljuset katastrofalt. Balkongen var full med snö. Jag frös. Bananen smakade bajs. Jag gav upp.

¤ ¤ ¤

Nu sitter jag här och bloggar årets julinlägg. Och jag har roligt. Faktiskt väldigt roligt. Ibland tänker jag att det här med att blogga, det är ungefär som att sitta och se på sig själv i en spionspegel. Man synar sig själv, sina tankar och sitt språk samtidigt som man anar eller vet att det på andra sidan spegeln sitter både en och annan nyfiken betraktare och gluttar. Med jämna mellanrum dyker det upp en kommentar under ett inlägg. Det är lika kul varje gång det händer. Man blir som ett barn på julafton. Vem kan det vara som knackar på dörren? Är det Tomten, Kung Kenta, Bäcköring eller rentav Greken som behagat kommentera?

För ett par dagar sedan tog jag bort bloggtoppenloggan här på bloggen. Jag var less på den. Senaste tiden har jag gått in på bloggtoppen.se varenda dag för att se hur många unika besökare som letar sig hit. Det blev en noja som blev en boja. Nu har jag ingen aning om hur många besökare jag har. Det känns befriande på något sätt. Jag skriver ju först och främst för att jag tycker att det är så himla kul. Det blir inte nödvändigtvis roligare att blogga bara för att man vissa dagar råkar locka över hundra unika besökare. Kommentarer däremot är alltid lika uppiggande och inspirerande.

¤ ¤ ¤

De kallar oss julgranar. Just det. Det är just vad de gör. De där lite tuffare, lite finare, lite mer sofistikerade supportrarna. De kallar oss julgranar. Vi som med glädje och stolthet äntrar läktarna iklädda matchtröja eller diverse färgglada attiraljer får finna oss i att kallas julgranar. Och det kan vi väl bjuda på. Vi är i alla fall inte gjorda av trä.

Säg efter mig: Jag är en julgran och jag är stolt över mina färger. Jag är en julgran och jag är stolt över mina färger. Jag är en julgran och jag är stolt över mina färger.

God Jul önskar Black Boris!

Julklappsrim


Igår handlade jag julklappar i AIK-shopen. De blev dyrt men var givetvis värt varenda spänn. Nu sitter jag och knåpar ihop julrim. Här kommer ett litet smakprov.
¤ ¤ ¤
Gnaget Hockey har en Dick
som kan skjuta med sin stick
Suspen skyddar hans manick
Dessa skyler snart din pick
(AIK-kalsingar)
¤ ¤ ¤
Tomtefar är röd och vit
liknar mest en morait
men hans assistent är fin
svart och gul som viss Gradin
Gnagare vill ej ha kisse
Föredrar nog liten Nisse
(Svartgul, virkad tomtenisse - ej från AIK-shopen)
¤ ¤ ¤
Balla ballar liknar bollar
i paketet mellan benen
runda, fina - fram jag trollar
snart de hänger under grenen

(AIK-julgranskulor)
¤ ¤ ¤
I denna ser du proper ut
den bättrar på ditt attribut
Vill du kan du strypa hare
eller dansa som en Stahre
Hursomhelst, ett litet tips:
Lär dig knyta - saknar clips
(AIK-slips)

tisdag 22 december 2009

BB:s julnötter

Idag är det dan före dan före dopparedan. Vad passar väl bättre då än att knäcka julnötter? Tio stycken bjuder jag på. Samt ytterligare en bonusnöt. Håll till godo!
1. Vilken spelare i HockeyAllsvenskan bär nummer 55, är ful som stryk och spelar hockey som ett svin?
1. Teemu Keso
x. Teemu Kassler
2. Teemu Kesä
2. Vilken spelare i AIK har varit iskall hela hösten?
1. Dicken
x. Pitten
2. Pillevippen
3. Vad heter Leksands tränarpar?
1. Biffen och Bananen
x. Helan och Halvan
2. Lillstrumpa och Sister Christer
4. Vad heter Boris bundis Greken egentligen?
1. Peter Tsimikalis
x. Greken
2. Turken
5. Vad heter bloggen som drivs av VIK-supportern GurkOlle?
1. Slagskott och sargstuds
x. Nu VIKer vi ner oss
2. Snapshots & Snopps
6. Vad kallar sig Sveriges i särklass bäste hockeybloggare?
1. Skämtleksing
x. Flämtleksing
2. Jämtleksing
7. Vad står förkortningen KHL för?
1. Kurre Hamrins Lårkaka
x. Knuttars Hak Leningrad
2. Kontinental Hockey League
8. Hur många koppar kaffe har Boris hittills spillt ut på Hovet denna säsong?
1. 21
x. 12
2. 3
9. Vem har varit bäst i AIK så här långt?
1. Richard Gynge
x. Christian Sandberg
2. Gnagis
10. Vilken ätbar förbrukningsvara försökte AIK locka åskådare med inför Almtuna hemma?
1. Popcorn
x. Rostade mandlar
2. Sega råttor
11. (Bonusnöt) Vilken svensk ishockeyklubb styrs av ett gäng glädjebudgeterande nötter?
1. Brynäs
x. Linköping
2. Allmänna Idrottsklubben

måndag 21 december 2009

Allt handlar om AIK

Jag har svårt att sätta ord på vad jag känner inför det faktum att AIK Hockey när som helst kan gå i graven. För närvarande vet jag inte vad jag ska tro om någonting. Kan vi på något sätt överleva och fortsätta vara en del av svensk ishockey? Ska AIK Hockey dö nu? Kommer klubben att återuppstå om ett par månader i KHL?
Det kanske inte alltid framgår men faktum är att allt, precis allt som publiceras här på bloggen på ett eller annat sätt handlar om AIK Hockey. Så också detta inlägg. När tankarna är svåra att formulera och när de egna orden inte räcker till tar jag ibland hjälp av mina husgudar. De får helt enkelt tala i mitt ställe.
¤ ¤ ¤
"There must be some way out of here", said the joker to the thief,
"There's too much confusion, I can't get no relief.
Businessmen, they drink my wine, plowmen dig my earth,
None of them along the line know what any of it is worth."

(Bob Dylan - All along the watchtower)

söndag 20 december 2009

Söndagsbön


Eftersom julen numera firas till minne av tomtens födelse och ingen annans riktar jag min sena söndagsbön till honom. För att stilla mitt bloggbehov och för att sprida lite värme och ljus i denna mörkrets och dysterhetens tid delar jag broderligt med mig av min bön. Gratis är gott var det någon som sa och jag håller med.
¤ ¤ ¤
Tomtegubbe, röd och snäll
hör min klagan, hör mitt gnäll
På grund av finansiell
kris har min röst blivit gäll

Förlåt för att jag skriker
ut mina bönrepliker
men tills rösten mig sviker
talar jag i rubriker

Sänd juleljus som strålar
samt ett par stora skålar
jag svär, aldrig jag vrålar
mer om du ger mig stålar

lördag 19 december 2009

Mona till Solna?

Oppositionsledaren Mona Sahlin är som bekant AIK:are. Dessutom duktig på att prata så att både killar och kvinner förstår. Kanske hon kan tala Solna kommun till rätta? Natten till idag drömde jag om Mona. I drömmen satt vi bredvid varandra i ett tåg på väg hem från Trollhättan. Vi utbytte några korta fraser. Så här flöt samtalet...


Vad säger du Mona om AIK Hockeys klammeri med kommunen?
- Vi såssialdemokrater tycker att det är jätteviktigt att kommunen tar sitt ansvar. Vi tycker att Solna kommun måste ställa upp för AIK. AIK är viktigt för Solna kommun. Solna kommun måste ta ansvar.

Men AIK har ju inte gjort rätt för sig. AIK har enorma skulder till kommunen, inte sant?
- Det kan inte vi ta hänsyn till. AIK är viktigt för Solna och det är ju därför det är så viktigt att Solna kommun tar ansvar.

Vad ska Solna kommun göra då? Ska skattebetalarna stå för AIK:s nota?
- Solna kommun ska gå in och ta ansvar. Det är ju det jag säger ju.

Du Mona, jag har hört att du inte bara är AIK:are, du gillar visst Bruce Springsteen också. Stämmer det?
- Ja, Bruce är ju en riktig working class hero. Om han vore här nu är jag säker på att han skulle ställa upp och sjunga för att rädda AIK. Bruce är ju en riktig working class hero. Jag har förresten haft det stora nöjet att träffat honom. Han är verkligen en riktig working class hero.

Är det fler saker än AIK och The Boss som du så att säga har gemensamt med Black Boris?
- Nej, det tror jag verkligen inte.

Om du fick säga något till Black Boris, vad skulle det vara i så fall?
- Nu tycker jag att du, Back Boris, är väldigt fånig. Jag vet ju att det är du som intervjuar mig ju. Det är ju dig, Black Boris, som jag pratar med ju. Eller hur? Dessutom är det ju du, Black Boris, som lägger ord i munnen på på mig. Det enda jag säger är ju att Solna kommun måste gå in och ta ansvar. Men det kanske du, Black Boris, har svårt att förstå.

Extramaterial/länk:
Mona skriver öppet brev till Bruce, den 23 oktober 2002: http://www.regeringen.se/sb/d/1328/nocac%20he/true/a/4309/dictionary/true

Du har tappat ditt ord

Du har tappat ditt ord och din papperslapp,
du barfotabarn i livet.
Så sitter du åter på handlarns trapp
och gråter så övergivet.

Vad var det för ord - var det långt eller kort,
var det väl eller illa skrivet?
Tänk efter nu - förrn vi föser dej bort,
du barfotabarn i livet.


(Nils Ferlin - Ur Barfotabarn, 1933)

Heart of gold

I want to live
I want to give
I've been a miner
for a heart of gold
It's these expressions
I never give
that keep me searching
for a heart of gold
(Neil Young)

fredag 18 december 2009

Jag saknar ord.

a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a

onsdag 16 december 2009

Inlägget som spårade ur

AIK är som bekant mycket mer än hockey och hula-hula. AIK är fotboll, AIK är bandy. AIK är handboll, golf och bowling! Ja, AIK är till och med innebandy nuförtiden. Det känns förstås tryggt att veta att AIK inte står och faller med sin hockeysektion. Jag menar, även om AIK Hockey skulle råka gå åt helvete en horribel dag, finns det andra spännande idrotter för oss gnagare att följa under vinterhalvåret.

Bowling är ju fruktansvärt kul att kolla på. Jag kanske borde sadla om och bli bowlingbloggare?! Bowling Boris. Ja, varför inte. Då skulle jag ha stor nytta av min polare Greken. Han är en riktig bowlare. En bowlingkonstnär. Greken har till och med ett eget klot. Han skulle kunna vara med i en amerikansk familjefilm. "Nä mina vänner, nu tar jag bowlingklotet och går och bowlar lite."
-
Kanske sitter någon och undrar vad jag menar med att AIK är hula-hula. Äh, glöm det. Det var visst något jag skrev bara för att jag tyckte det lät kul. Hockey och hula-hula. Hula-hula.
-
Hula-hula får mig att tänka på guldvipporna. Fan, jag saknar verkligen guldvipporna. Guldvipporna fick verkligen igång publiken när det begav sig. De var så fräcka och fräna. De var liksom coola och balla. Guldvipporna. Kan inte AIK:s marknadsansvarige ta reda på vad de gör nuförtiden. Kanske guldvipporna skulle kunna tänka sig att göra bejublad comeback? Kanske skulle guldvipporna kunna locka folk till Hovet?
-
Mmm... Jag sitter här och drömmer nu. Jag ser mig själv på Hovet. Jag sitter på bästa plats. Jag smaskar popcorn som jag nästan fått på köpet till min biljett. Jag diggar techno och umpa-bumpa-musik. Guldvipporna dansar en bit ifrån mig. Det gungar i hela hallen. Jag gungar också. Till rytmen av musiken, dansen, de vajande vipporna gungar jag.

Och kolla där! Kolla där! Nu kommer Dogge in på isen! Det är pausunderhållning på gång ta mig fan. Det blir samba och rappelirapp. Det blir trumsolon och skaka rumpan! Kolla! Kolla! Nu kommer Robert Wells in också. Han är hårfager och härlig och han headbangar som den rocker han innerst inne är. Nu blir det AIK-boogie-woogie. Kolla in Robban alltså, han vet verkligen hur man misshandlar ett piano. Plinka och slå - AIK!

Nu är det slut på pausen. Nu är det dags för tredje perioden. In på isen kommer lagen. Gnaget i svart och gult. Guldvipporna tjoar. Dogge rappar. Greken sms:ar: "Jag kommer snart, ska bara bowla klart". Motståndarna äntrar isen till visselorkaner och läktarsång. Traktor Tjeljabinsk får som vanligt höra den gnagiska favoriten: "En jävla massa bönder". En ramsa som för övrigt duger minst lika bra när vi tar emot Lada Togliatti.
-
Nu är jag vaken igen. Nu ser jag allt klart. Klockan är 19.54. Om 6 minuter börjar mitt favoritprogram på TV4. Vi säger så då. Hej då.

Rosenblad

Sportbladet är en rosa blaska
som aldrig slutar att överraska
Dagligen avslöjas ditten och datten
Tänka sig, fiskar simmar i vatten
Himlen är blå och solen är gul
Keso är finne och fruktansvärt ful

Sportbladet avslöjar: Jorden är rund
Boris begrundar och fnular en stund
tar sen fram spaden och gräver en grop
"Nu jävlar i mig har jag korn på ett scoop"
Boris avslöjar: Sportbladet är
en tidning med uttjatad vokabulär

AIK

Klubb, som mig fostrat har och fädrens aska gömmer,
folk, som ärvt hjältars lag och deras dygder glömmer!
Ur skuggan av min dal jag ägnar dig en sång.
Dig söver smickrets röst: hör sanningens en gång!

-
Vi är överallt. Vi ska tillbaka. Så brukar det låta.
-
Å, vi e AIK
och alltid är vi med er
och alltid ska vi ser er
ta poäng
-
Så få vi är numera. Så få vi är. Vi som är AIK. Vi som alltid är med och som alltid ska se Gnaget ta poäng. Vi som ser hur Hovets is är blank och klar...
-
Dikter, berättelser, sagor och sånger. Vem vet vad de betyder? Själv ser jag världen i svart och gult, jag silar mina intryck genom ett gnagiskt filter. Esaias Tagnérs Svea blir med små korrigeringar till en dikt om AIK, tillägnad alla slumrade supportrar. Och Bruce Springsteen är som alla redan vet gnagare i kropp och själ.
-
It takes a leap of faith to get things going
It takes a leap of faith you gotta show some guts
It takes a leap of faith to get things going
In your heart you must trust

måndag 14 december 2009

Mörkrets hjärta

Till min stora besvikelse har jag ännu inte kommit över gårdagens förlust. Jag är fortfarande sur. Under dagen har jag i tankarna återupplevt olika matchsekvenser. Det stör mig verkligen att en sketen hockeymatch kan få mig så ur balans. Att en sketen hemmaförlust kan orsaka så mycket irritation.
-
För närvarande läser jag en kurs i litterär textanalys. I huvudsak sysslar vi med att analysera olika litterära texter utifrån en rad olika teorier och perspektiv. En av kursens huvudböcker är Joseph Conrads berömda roman Mörkrets hjärta. Idag har jag suttit med boken i ena handen och analysverktygen i den andra. Hur jag än anstränger mig för att på ett seriöst och metodiskt sätt ta mig an berättelsen kommer jag inte ifrån min fullständigt felaktiga slutsats: Kurtz är lika med Keso. Varje gång den förbannade Kurtz nämns vid namn är jag tillbaka på Hovet. Jag ser Gnagets misslyckanden framför mig och i munnen känner jag en säregen smak av rutten gammal Keso.
-
Först på fredag spelar AIK sin nästa match. Örebro väntar på bortaplan. För hemmalaget är det säkert lägligt med ett par dagars matchledigt med tanke på vad som hände igår. Men ur gnagisk synvinkel hade jag hellre sett AIK på isen igen så fort som möjligt. Jag behöver skaka av mig gårdagens nederlag illa kvickt och gå vidare. Som det är nu kan jag inte ens handla på Konsum utan att få kalla kårar.
I mejeridisken ser jag en Kesoförpackning och tänker: Ohyggligt. Ohyggligt.

söndag 13 december 2009

Boriska barnsligheter

Det slog mig häromdagen att det var länge sedan jag skrev om min vän Greken här på bloggen. Greken, min bundis och kamrat, var inte med på Hovet i eftermiddags. Det kanske var lika bra. Hur skulle det ha sett ut? Två män i sina bästa år som står och gapar och skriker och fäktar med armarna i parti och minut? Nej, det räckte bra med bara Boris. Idag fick jag lika många barnsliga vredesutbrott som Greken normalt får på en hel vecka. Då förstår ni kanske hur illa ställt det var med mitt annars så balanserade humör...
-
Teemu Kesä är en spelare som jag har lite svårt för. Minst sagt. Kesä, eller Keso som jag hädanefter alltid kommer att kalla honom, har en förmåga att locka fram mina allra sämsta sidor. När jag ser Keso åka omkring på banan, viftandes med sin klubba och bökandes med sina händer i andras ansikten, blir jag rabiat. Jag kan inte med karln. Jag vill se han sänkt. Jag vill att någon, vem som helst, ska ge karln en fet, saftig propp. Och det var väl ungefär vad Savilahti-Nagander gjorde till slut. Tack för det, Nagge.
-
Matchen då, vad ska man säga om den? Tja, till att börja med borde vi ha vunnit. Med en vaken målvakt och ett mindre sömnigt försvarsspel hade trepoängaren varit vår. Malmö var faktiskt inte särskilt bra. Inte idag heller. Tyvärr får de tre av fyra mål till skänks. Tyvärr är vårt powerplay riktigt svagt. Tyärr får vi inte in pucken i avgörande lägen. Vi är för dåliga helt enkelt. Vi förlorar för att vi är för dåliga.
-
Ett par spelare förtjänar ändå beröm: Johan Ryno för att han visar både vilja och kunnande. Han gör många fina byten där han särskilt utmärker sig genom uppoffrande hemjobb. Daniel Bång för att han tar sig in framför mål, för att han tacklar och trycker på, för att han visar att han verkligen vill komma igång. Patrik Bergström för att han återigen är AIK:s bäste spelare. Gnagets nummer 18 blir en allt större borisfavorit.
-
Christian Sandberg var förstås också bra. Men det är han ju alltid.
-
Nu ska jag gå och lägga mig. Jag är trött som bara en man som fått alldeles för många barnsliga vredesutbrott på alldeles för kort tid kan vara. Go'natt Gnaget. Go'natt Boris. Vakna torrt.

My hero

Vi gav bort tre poäng
- Han gav Herr Keso däng

Sång till Bång

I am the wilderness locked in a cage / I am a growing force you kept in place
I am a tree reaching for the sun / Please don't hold me down...

Bång & Kalsong 2.0

Klockan klämtar ding, ding, dong
Everts fras blir Boris sång
Snart släpps pucken än en gång
Ängslig rödhök sätter språng

Vem har bökat halv säsong?
Stökat, svinat var omgång!

Bubblan spricker tjong ballong
Åter dags för hålligång
Nu hörs buller, brak och Bång
Grisen kissar i kalsong

Länk: Bång & Kalsong 1.0

lördag 12 december 2009

Homage to


(Boris goes hiphop, feel the beat, feel the heat)

Vem är det som är så frän och fräck
som kontrar snabbt och sprider skräck
som norpar pucken och gör sin grej
i motståndarnas powerplay
som sätter fart
så underbart
kolla in, kolla in vad som händer snart
Han sätter trissan som en smäck
i nätet bakom bortakeeperns häck
vi snackar om en snubbe som kan föra sig
en atlet
som är het
som fetvet
att om man vore tjej
eller en smula gay
då skulle man bjuda ut sig näck
då skulle man va en chick så käck
då skulle man säkert springa läck
framkalla fuktig fläck - för Mattias Beck

Men jag är förstås ingen fjantig fjolla
bara är en enkel man som råkar hålla
på laget som aldrig tappar taget
som vinner slaget
och kallas Gnaget
jag rap-rap-rappar i min vrå
jag hiphop-hyllar nummer tjuogotvå
alla har hört talas om och diggat till Dogge
men bättre blir beatsen med Boris Blogge

fredag 11 december 2009

En jävla massa bönder

En av de bästa ramsorna vi har här i stan är den som får stå rubrik för detta inlägg. Det är självklart att vi ska sjunga nidvisor om bönder. Det är lika självklart att motståndarnas supportrar ska sjunga solnatattare om oss AIK:are. Det hör till. Det skapar atmosfär och stämning. Inte mig emot. Tvärtom. Men när bonderamsor blir till bondehat och landsortsförakt och elakheter och personangrepp och fan och hans moster tycker i alla fall jag att det inte är kul längre. En jävla massa bönder ska sjungas med humor och värme. Inte med hat och förakt. Dessutom bör vi stöddiga stockholmare då och då besinna oss en smula. Den gnagare som inte har bönder i släkten räcker upp en hand...
-
Själv har jag såväl valonskt smedjeblod som samiskt renskötarblod i mina ådror. Jag har mig veterligen närliggande rötter i Roslagen och Borlänge och mina förfäder var bönder nästan hela bunten. Ända sedan jag var barn har jag drömt om att flytta långt från stan till ett hus på landet. AIK är en av orsakerna till att jag aldrig kommer iväg.
-
Jag är uppvuxen i en förort till Stockholm. På Järvafältet spelade jag fotboll med en brokig skara vänner. Många hade utländska föräldrar. En del var födda på andra sidan jorden. Akalla var och är en smältdegel, där forntida runstenar och bondgårdar från förr möter dagens höghus och asfalterade gångvägar. På 60-talet var Akalla skog och betesmark. Familjer från stan åkte dit för att plocka svamp. På 70-talets byggdes idyllen som blev en förort som blev ett fiasko. Idag bor jag på gångavstånd från Hovet.
-
Stockholm är en storstad med svenska mått mätt men Stockholm är knappast en särskilt stor stad om man jämför med andra länders huvudstäder. Det är faktiskt inte särskilt länge sedan som stora delar av det vi idag kallar stan bestod av natur och obygd. Tämligen många grönområden är bevarade, men i övrigt blir det allt tätare mellan byggnader och gator när staden växer. Alla inflyttade bönder måste ju ha någonstans att bo.
-
Bönder hit och bönder dit
Överallt det mockas skit
Nidvisa slår folk i split
Dråpligt skämt blir dynamit
Elak tunga hör inte hit
Rim och reson ger rolig rit

Även om jag gillar bondesången
Ratar jag hat-och hotjargongen

Vem är bonde, vem är dräng?
Ids du höra min refräng?

Alla är vi väsentligen
Lika varandra och äntligen
Lättar jag mitt hjärta offentligen
Alla är vi bönder egentligen


torsdag 10 december 2009

Halvvägs till framtiden

Halva serien är avklarad. Hälften av matcherna återstår. AIK är trea i tabellen och det ser väl åtminstone okej ut ur svartgul synvinkel. Vissa saker kunde ha varit bättre. Andra saker kunde ha varit sämre. Spelet har gått upp och ner sedan premiären. De individuella prestationerna likaså. En del spelare har överraskat positivt. Andra har överraskat negativt. Publiksiffrorna på Hovet har varit som de varit. Jag orkar knappt kommentera dem längre.
-
Det har varit en märklig höst för oss hockeygnagare. Vi gick in i säsongen med stora förhoppningar. Vi var smärtsamt medvetna om den ekonomiska situationen samtidigt som vi visste att vi hade ett starkt lag. Vi siktade på kvalserien och högre än så. "Vi ska tillbaka", sjöng vi redan i våras, och det var just vad vi sjöng när säsongen drog igång i höstas också. Vi ska tillbaka! Nu vet vi inte vart vi är på väg. Ska vi tillbaka eller ska vi till KHL?
-
Inspirerad av Mr Madhawk drar jag en liten kortis om varje AIK-spelare så här långt:
Målvakterna:
Christopher Heino-Lindberg - Seg start, småskadad emellanåt. Mot slutet riktigt, riktigt bra.
Fredrik Holmgren - Spelat ett fåtal matcher, varit okej.
Jonatan Bjurö - Junis, fjunis. Lovande men ännu ingen A-lagsmålvakt.
Joakim Strandberg - Junis, fjunis som stod uppe i Ume. En match är ingen match.

Backarna:
Fredrik Carlsson - En positiv överraskning. Klart bättre än i fjol. Har börjat ta för sig. Hyfsat spelskicklig.
Stefan Johansson - En besvikelse så här långt. Sämre än ifjol. Slafsig i spelet. Skjuter ofta men sällan i mål.
Andreas Jungbeck - Kan bättre än han hittills visat. Ojämn.
Jonas Liwing - Målfarlig och bra på skridskorna. Slarvig emellanåt.
Patrik Nemeth - Junis, fjunis. Har på ett par matcher visat sin talang. Blivande storback?
Filip Olsson - Lovande men har fått mindre speltid än väntat.
Per Savilahti-Nagander - Stor och tung men tämligen trög. Ungefär som i fjol.
Dick Tärnström - Som han sa själv för ett par veckor sedan: Iskall.
Mikael Österberg - River och sliter. Läser spelet och avväger situationerna. En borisfavorit.

Anfallarna:
Victor Ahlström - Har hittills överglänst brorsan. Ojämn.
Oscar Ahlström - Har hittills stått i skuggan av brorsan. Ojämn.
Mattias Beck - Duktig både framåt och bakåt. Kanon i boxplay. Bra kontringsspelare. Målskytt. Viktig för laget.
Parik Bergström - Liten men naggande god. Tuff och modig. Klok, spelskicklig. En borisfavorit.
Daniel Bång - Klart sämre än förväntat. Seg och smått osynlig. Måste komma igång! Egentligen en STOR borisfavorit.
Andreas Dahlström - Junis, fjunis. Skön inställning. Visar ingen överdriven respekt. Tyvärr allvarligt knäskadad.
David Engblom - Ledargestalt och brunkare som hittills haft det tungt. Skadad för närvarande.
Tobias Ericsson - Liksom förra säsongen oerhört nyttig. Bäst +/- i laget. Stabil. Bra skott.
Henrik Eriksson - En av AIK:s bästa spelare. Aldrig dålig. Alltid ambitiös. Duktig tekare och viktig center mellan twinsen.
Richard Gynge - En riktig sniper. Tung, målfarlig. Matchvinnare. En borisfavorit.
Fredrik Korduner - Komplementspelare. Anonym men godkänd.
Johan Ryno - Extremt ojämn. Har hockeyn i blodet men visar det bara sporadiskt. Har hög potential?
Christian Sandberg - Trög start på säsongen. Riktigt bra nu. Tvåvägsspelare med känsla. Nyckelspelare.
Jonas Westerling - Joker som kan briljera när man minst anar det. Ännu inte lika vass som i fjol.

Övriga:
AIK har luftat ett antal ytterligare junisar, fjunisar under hösten. Dessa har dock spelat så pass lite att jag omöjligt kan komma med några vettiga omdömen.
-
Vi avslutar med lite musik. Till Gnaget med kärlek...

Som vilja och kärlek / Som smärta och gråt / Åh, min älskade jag gör vad jag kan
Vi har gått genom åren / Vi har lärt oss förstå / Vi är människor som behöver varann

Lortgrisar är vi allihopa

Det här med fair play är ju hopplöst ute. Frågan är om det någonsin varit inne? Titta bara på den allsvenska tabelltoppen och jämför med den allsvenska fair play-botten. Efter att halva serien spelats är det Leksand och Växjö som plockat pinnar mest. Givetvis har båda lagen även varit bäst på att grisa till sig minuter i svinstian.
-
Det ena laget tränas av en kolerisk Lillstrumpa. Det andra laget tränas av en Karlsson som går i taket. Det är inte konstigt att både Leksand och Växjö är fett bra på att böka och stöka.
-
Nu ryktas det i mitt boriska universum att herrarna Lillstrumpa och Karlsson går i taket ska fira jul tillsammans. Hur i helvete ska det gå? Vem ska dela ut klapparna? Vem ska offra sin ena skinka? Frågorna är många, svaren få. En sak är nästan säker: Om eller när Lillstrumpa och Karlsson dansar kring granen på julaftonskvällen blir det till tonerna av denna visa:

Lortgrisar är vi allihopa, allihopa, allihopa
Lortgrisar är vi allihopa, allihopa - Jag med!
Jag med - och du med! Jag med - och du med!


- Knorrar det i magen på dig med, Karlsson?

- Nä, men jag undrar vad tomten lägger i strumpan.
- Kanske en sån där badring...
- Äh, vad ska jag med det till, jag flyter ju redan grymt bra på fläsket.
- Gott så.
- Ja visst, och fan så flott!

onsdag 9 december 2009

Yetman

Inom kryptozoologin
finner vi en stor och fin
snöman, mister maskulin
även kallad herr Yetin
Han är inget läskigt svin
som kan motas med vaccin
När han släpper lös lavin
suddar han bort masars flin

"Äh", säger nån med sur min
"Yetin finns i fantasin"
Prestberg, Kollar och Åslin
svarar surt med stön och skrin

Tankar om ett boxplay

AIK drog på sig sju stycken tvåminutersutvisningar igår. Det är ingenting att hänga upp sig på. Vårt snitt ligger på 17,31 utvisningsminuter per match. Något som däremot är värt att hänga upp sig på är Gnagets facit i boxplay. Tack vare att vi höll tätt i numerärt underläge mot Malmö passerades en liten drömgräns. AIK ligger numera på exakt 90,00 % i dödade utvisningar. Det är inte bara en bra siffra - det är en mycket bra siffra.

Samtidigt ska vi komma ihåg att det är små marginaler vi har att göra med här. Det var till exempel oerhört nära att Donald MacLean fick dit pucken i spel fem mot fyra i tredje perioden. Om MacLean, som hade mer eller mindre öppet mål där han stod vid Heinos högra stolpe, hade lyckats träffa pucken, ja då hade AIK idag haft 89,17 % i penalty killing. Å andra sidan var det kanske ingen slump att just MacLean sumpade sin chans - killen har hittills inte gjort ett enda mål i powerplay denna säsong...
-
AIK var Allsvenskans bästa lag i boxplay förra säsongen. Efter 45 spelade omgångar landade vi på 88,44 %. I Kvalserien var vi betydligt sämre: 83,72 %. Ändå blev vi med denna siffra kvalspelets näst bästa lag i BP. Endast Rögle var bättre med sina 85,11 %.

Södertälje, som ju vann Kvalserien, var visserligen sämre än oss i BP (83,33 %). Tyvärr var de ruggit effektiva i PP istället. På 40 numerära överlägen gjorde laget 12 mål. Med detta nådde man den i powerplaysammanhang magiska gränsen 30,00 %.

Procentsiffrorna från just Kvalserien bör dock tas med en hink salt. Det är kanske mer intressant att titta på antalet mål som lagen gjorde i PP respektive släppte in i BP. En sådan sammanställning får följande utseende:

1. Södertälje 12 - 8, (+4)
2. AIK 10 - 7, (+3)
3. Rögle 9 - 7, (+2)
4. Leksand 9 - 9, (+0)
5. Västerås 11 - 14, (-3)
6. Växjö 6 - 12, (-6)

Sluttabellen fick som alla vet inte riktigt samma utseende som PP/BP-tabellen ovan (byt plats på AIK-Rögle och Västerås-Växjö) men nog är den ändå ganska intressant? Det vore spännande att göra en liknande jämförelse med tidigare säsongers kvalserier. Kanske skulle man då kunna skönja ett tydligt mönster. Eller så är det inte alls som jag tror. Kanske finns det inte alls ett tydligt samband mellan bra PP/BP-statistik och topplacering i tabellen...
-
BP hit och PP dit. Statistik, statistik och förbannad statistik. Bakom och vid sidan om alla dessa siffror finns förstås en verklighet som rymmer mer än pluttifikation och diverse dividerande med procent. Det är klart att ett lags boxplay och powerplay inte enbart kan bedömas utifrån siffror och sammanställningar. Men siffrorna ger oss en hint om hur det faktiskt ligger till. Den som vill kan ju exempelvis jämföra Västerås nuvarande siffror i PP med fjolårets. Då: 28,26 %. Nu: 13,68 %.
-
Ett fungerande boxplay och powerplay kan vara skillnaden mellan succé och fiasko i en framtida kvalserie. Samtidigt är det spelet i fem mot fem som betyder mest. Det är ju om inte annat i denna spelform som det avgörs vilka som faktiskt får chansen att spela powerplay och vilka som tvingas försvara sig i boxplay.
-
En sak som bör tas upp i sammanhanget är antalet short handed goals. (Jag höll på att glömma det!) I Allsvenskan har AIK hittills mäktat med 3 mål framåt i spel i numerärt underläge. Bäst i serien är Mora med 6 mål. I kvalserien i våras var Rögle bäst med 3 short handed goals. AIK, Södertälje och Växjö skuggade med 2 mål var.

Det finns förstås en tabell över short handed goals against också. AIK har denna säsong släppt in 4 mål i numerärt överläge. I kvalserien släppte samtliga allsvenska lag in 2 mål var i denna spelform. Elitserielagen var bättre. Södertälje släppte bara in ett mål medan Rögle höll tätt.

Källa: http://stats.swehockey.se/

tisdag 8 december 2009

"Ska det vara Keso till korven, Kesä?"

Hahaha, vilken underbar avslutning det nästan blev på matchen: Victor Ahlström snurrade upp Keso... förlåt Kesä på läktaren och satte spiken i kistan. Redhawks blev Deadhawks och Gnaget vann slaget. Hoppas att korven smakade bra, Teemu.
-
Lite smolk i bägaren blev det förstås. Beck skulle bara raka in 4-1 i öppen kasse men lyckades dra pucken i stolpen (var det stolpe-stolpe till och med?) och på kontringen som följde tröstmålade en malmöit. Men men, shit happens. Vi vann. Vi är trea i tabellen.
-
Ryno. Johan Ryno. Killen kan ju. Killen har ju talang. Killen har ju hockeyn i blodet.
-
Bång. Daniel Bång. Jag sitter och funderar. Har grabben fått direktiv som säger att han ska hålla sig i skinnet? Undvika buller och bång? Hålla sig borta från utvisningsbåset? Jag undrar, jag undrar... På 23 matcher har Bång 14 ynka utvisningsminuter. Det är faktiskt inte bra. Det är på tok för lite. Daniel Bång är en fysisk spelare som lever på sin energi. Tar man ifrån Bång fighterhjärtat tar man ifrån honom hans spel. Bång ska böka och stöka. Bång ska vara med där det händer. Bång ska inte glida omkring och vänta på smörpass. Jag tror att det mest effektiva sättet att få igång Bång på är att uppmuntra honom till att gå in och röja. Låt grabben ta en fight då om det det är vad som krävs. Jag vill se den gamle Bång. Ynglingen från i fjol som utmanade allt och alla och som oftast gick segrande ur sina strider. Det är dags att släppa lös nummer 20.
-
Heino. Christopher Heino-Lindberg. Vilken keeper! Vilken vägg! Visst skulle han ha tagit sista skottet men vad fan... Idag var Heino skillnaden mellan noll och tre poäng. Och vilka sidledsförflyttningar sen!
-
Gynge åkte tydligen på en hjärnskakning i samband med situationen i första perioden. Kesä klarade sig bättre. Å andra sidan blir väl knappast kvalitén på Keso sämre av att förpackningen skakas?
-
Hejdå Malmö, vi ses igen på söndag!

I huvudet på Teemu Kesä?

Borisbikt / Borisdikt

Jag vet att jag skämtat om skånskan fräckt
förut för att framkalla skojfrisk effekt
Jag biktar mig därför och ber om ursäkt
Förlåt för den vrede jag månne har väckt
Det är varken käckt eller politiskt korrekt
att göra sig rolig över andras dialekt
Vi måste ju behandla varandra med respekt
ty språkdräkt är inget renoveringsobjekt

Het choklad


Efter träning, ta ett bad
Tvåla kroppen, sjung var glad
Basta, drick en lemonad
Men se upp för
het choklad

måndag 7 december 2009

Söderbergskans Calle

Carl Söderberg är alltså avstängd lagom till morgondagens match mot AIK. Det tycker jag är jättebra. Söderbergskans Calle är en kille som alltid ställer till det. Vi har alltid besvär med den pojken. Gnagets chanser till tre poäng är betydligt större om vi slipper tampas med seriens största illbatting.
-
Den enda negativa med Bus-Calles avstängning är att den tar udden ur en liten rolighet som jag hade planerat bjuda på idag. Malmö Räddhågs framstår ju med ens som betydligt oräddare än vad jag hade tänkt mig. Jag menar, matchen i morgon är rätt viktig för båda lagen och rödhökarna hade redan ett antal tunga namn borta. Att i det läget stänga av sin barnstjärna är modigt och antagligen helt riktigt.
Men skit samma. Här kommer ett utkast till bilden som hade kunnat bli rolig och som säkert hade passat finfint över en dikt till Räddhågs ära.
Ps.
Ni minns väl hur det lät efter vårt senaste möte med Söderbergskans Calle och hans vänner?

Alla goda ting är tre


Det blev tre poäng till Gnaget igår. Tre perioder räckte för att säkra segern. Ingen förlängning den här gången alltså. Tredjekedjan var lagets bästa formation. Den bestod inte särskilt oväntat av tre spelare: Beck, Westerling och Gynge. Sistnämnde Gynge visade sniperklassen när han satte två mål i viperkassen. 2 + 1 = 3 poäng för AIK:s skyttekung. Westerling gjorde förresten tre assist.
-
Matchen inleddes annars på ett trevligt sätt. Efterhand blev spelet lite trevande. Örebro tilläts göra tre mål bakom vår tredjemålvakt. Men vi vann ju ändå.
-
Eftersom Dicken inte kom till spel gick Gnaget runt på tre backpar. I tredje perioden gavs emellertid junioren Henrik Nilsson speltid. Det var tredje gången den här säsongen som Nilsson fick vara med i A-laget. Han spelade med nummer 12 på tröjan. Den tröjan har hittills använts av tre olika juniorer i höst/vinter. Samtliga har varit bättre än Jamie Milam var i fjol.
-
AIK:s nummer 33 är fortfarande skadad. Nummer 3 spelade som vanligt. Han var inte särskilt bra. Engblom och Ljungbeck har gjort lika många poäng den här säsongen - tre vardera.
-
I och med gårdagens trepoängare är vi trea i tabellen. Nu väntar ett dubbelmöte med Malmö. Vi behöver nog ta minst tre poäng på de matcherna.
-
Igår förmiddag gick jag på julmarknad. Där köpte jag bl.a. tre svartgula AIK-tomtar. Jag tror att de gav mig och Gnaget tur.
-
Det här är det tredje boriska inlägget i rad som på ett eller annat sätt behandlar mötet AIK - Örebro. Teckensnittet heter Trebuchet.

lördag 5 december 2009

Ormen i paradiset



Ömsat skinn
Ringlar in
Eden brinn!
Brölar Hin
Replik, min:
Orm försvinn!

Johan Adolfsson


I morgon blir det finfrämmande på Hovet. En av mina favoriter från förr kommer nämligen till stan.
Johan Adolfsson är en kraftigt underskattad spelare. Han är bättre och nyttigare än vad många tycker och tror. I AIK huserade han mestadels i fjärdelinan bredvid Engblom och Tobias Ericsson. Han gjorde alltid sitt jobb. Han slet, släpade, kämpade, grisade, brunkade, bråkade - ja, han gjorde helt enkelt allt det som en hockeyarbetande doldis förväntas göra.
Adolfsson gav alltid allt för laget. Han var en irriterande nagel i ögat på motståndarna. Lite grann som en jobbig lök. Ni vet en sån där lök som ska hackas men som framkallar så mycket tårar och svidande smärta att man bestämmer sig för att slänga den. Köttfärssåsen får väl bli smaklös och klen då. Hellre det än klåda och rinnande ögon... typ.
-
När det stökas och bökas framför AIK:s kasse i morgon eftermiddag, när 47:an Löken är inblandad och när folk omkring mig börjar gapa och bära sig åt, då kommer jag att sitta lugn och fin med ett saligt leende på läpparna. Det är min Adolf det. Det är mina takter. På dem bara, Adolf, på dem!
-
Givetvis vill jag inte att det ska gå för bra för min min gamle favvo i morgon. Men lite kul kan ha han allt få ha.
-
AIK ska bara vinna över Örebro. Oavsett hur mycket lök, bök och stök som gästerna bjuder. Jag tippar storseger: 7-1. Ryno gör 4 mål, Bång 3. Och 47:an Löken tröstmålar för Örebro. Se där, ett djärvt tips! Nu ska det bara spelas om det också.

Pelle Prest

Pelle Prest, Pelle Prest
Han är ännu bäst i test
Pelle Prest
- Han rider sin gamla dalahäst!

Pelle Prest, Pelle Prest
Måltjuven som målar mest

Pelle Prest
- Borde ju sättas i arrest!
(Melodi: Lille Mats av Hasse Alfredsson)

fredag 4 december 2009

Mera Mora

Vad ska man säga om Lückners lustiga lag egentligen? Vinsten i kväll var Moras sjätte raka. Dessförinnan hade laget fem raka förluster. Och innan dess fyra raka segrar. Jag blir inte klok på dem. Jag får liksom ingen ordning på detta nyckfulla gäng. Hur bra är Mora? Hur långt kan de gå? Är Mora rent av ett lag för Kvalserien?

Om det var möjligt skulle jag gärna ta en titt in i huvudet på Harald Lückner. Jag undrar hur han tänker om dessa märkliga sviter. För tillfället är han säkert nöjd, men nog måste han väl känna en viss oro också? Vad händer om Mora förlorar mot Björklöven härnäst? Blir det en ny förlustsvit då av bara farten?

Om Moras matchsviter ingick i ett IQ-test skulle det mest logiska vara att laget nu åker på tre raka förluster. Sedan vinner man två matcher innan man återigen åker på däng. Hur det går sedan vete fan. Än så länge är jag inte redo att bli medlem i Mensa.

torsdag 3 december 2009

The hell with KHL

"KHL-spåret har inte påverkat oss någonting. Jag tror inte det är
någon i laget som tror på det överhuvudtaget."
Som övertygad KHL-motståndare måste jag säga att det kändes skönt att ta del av Roger Melins kommentar i går kväll. En del förstå-sig-påare misstänker förstås att AIK:s spelare åker omkring och oroar sig för framtiden och därför presterar som de gör på isen, dvs. ojämnt och osäkert. Kanske kan vi lägga ner de spekulationerna nu? Kanske kan vi sluta fåna oss och börja lita mer på tränare Roger en på ett gäng journalister och amatörpsykologer?

Angående spelarnas oro över att tvingas lämna Gnaget efter säsongen sa Richard Gynge för övrigt så här i samband med att AIK offentliggjorde sina KHL-planer: "Så är det ju egentligen efter varje säsong. Spelare lämnar och nya kommer till." Exakt. Så det ju. Så är det ju. (Nu citerar jag Roy i Macken om någon undrar.)
-
Roger Melin sa en annan skön grej igår, nämligen att "Spelet vi presterar är åt helvete för dåligt!" Det är uppfriskande med en tränare som är ärlig och säger det som alla vet. Jag och många med mig instämmer i Melins omdöme. Samt hoppas och tror att det nu en gång för alla är slut med duttande och fjuttande från AIK-spelarnas sida.
-
The hell with KHL. Så står det i rubriken till detta inlägg. Många hockeygnagare anser förstås att det är en jättebra idé som Peter Mellqvist och hans styrelsekompisar kommit upp med. Det tycker inte jag. Jag tror att ett gnagiskt KHL-äventyr kan sluta hur tragiskt som helst. Ungefär som i filmen här nedan...


Where did you come from, baby? / How did you know I needed you? / How did
you know I needed you so badly? / How did you know I'd give my heart gladly?

Fönstertittaren

Det tar emot att erkänna det här men faktum är att jag på sistone har utvecklats till en fullfjädrad fönstertittare.
Det går inte en dag utan att jag gluttar in genom andras rutor. Idag har jag till exempel smygkikat in i både Leksands och Djurgårdens vardagsrum. Jag gillade det jag såg: Stilfullt dekorerade väggar, vackra lister, rent, snyggt och synnerligen välstädat i största allmänhet.
Det är förstås inget större fel på AIK:s heminredning, men nog syns det att min klubb saknar resurser. Jämfört med LIF och DIF har vi det liksom lite fattigare, lite mindre hemtrevligt. Att likna vår representationsvåning vid ett råttbo vore dock att ta i.
Tack vare mitt ihärdiga fluktande får jag veta saker som annars skulle gått mig förbi. Idag fick jag veta att Leksand planerar en ny kryssning på Östersjön. Den 26 augusti 2010 ska flottans glada gossar ut och göra havet osäkert igen. Det är inte utan att man som strandsatt skeppsråtta blir lite avundsjuk.
Med anledning av masarnas mysiga matrosgos väljer jag här och nu att länka till en gammal goding. Se det gärna som en favorit i repris!

onsdag 2 december 2009

Tankar om ett nederlag


Det finns mycket att säga om kvällens ras. Här kommer ett par synpunkter, tankar och utbrott från en besviken Boris.
AIK tappar alltså en tremålsledning till förlust med 3-4 efter förlängning. På hemmaplan. Mot Mora. Det är inte bra. Det är inte okej. Det är rent ut sagt dåligt. Riktigt svagt. Mest irriterad är jag över sättet på vilket spelarna tappar matchen. Man slutar att spela efter 3-0. Man bjuder in Mora i matchen. Man står och såsar framför eget mål, viker rent av undan när motståndarna kommer farande mot Heino i kassen. Man står inte upp i slottet. Man blir tvåa på pucken. Man glider omkring och duttar och fjuttar och förväntar sig att andra ska fixa det som man själv inte klarar av. Det är bedrövligt. Riktigt, riktigt dåligt.
Vad har hänt med vårt försvarsspel? I fjol hade Gnaget en häpnadsväckande förmåga att stänga matcher. Vi kunde försvara de mest ynka uddamålsledningar in till sista slutsignal, oavsett motstånd. Numera känns det aldrig riktigt tryggt. Numera känns det ständigt opålitligt och nervigt i egen zon. Heino blir med rätta förbannad när motståndarforwards hugger mot hans händer i målgården, men hur kan det komma sig att dessa motståndare överhuvudtaget tillåts ta sig fram till Heino? Gång på gång ser jag ikväll hur Moraspelarna flockas kring vår målbur. Vi står ju inte upp för vår keeper! Vi försvarar ju inte vårt slott, vår målgård och vår kasse!
-
Jag gillar inte att såga enskilda AIK:are, åtminstone inte här på bloggen. Ibland är det emellertid svårt att låta bli. Ibland är det befogat att klaga på spelare, särskilt sådana som man vet kan så mycket mer än vad de faktiskt visar. Ryno, Bång och Tärnström till exempel. Vad håller dessa herrar på med?
Johan Ryno tycks emellanåt vara så ointresserad av att ge järnet att jag blir förbannad bara jag ser karln. Alibipassningarnas okrönte konung, kallar jag honom numera. Ryno tycks älska att lämna över pucken till medspelare i lägen då han istället bör ta ett par skär framåt, utmana och gå på mål. Jag vet inte om det är ett sviktande självförtroende som får Ryno att fegspela, eller om det helt enkelt är så att saknar spelsinne.
Daniel Bång glider omkring som en osäker junior som plötsligt har glömt bort hur man gör när man tacklar och tar i. Hans målfarlighet är som bortblåst. Hans tyngd, fart och finess likaså. Det känns sorgligt att se en stor favorit förvandlas till en medioker medelmåtta. Bång gjorde inte ett enda bra byte i afton. En assist blev det förvisso, men den passningen kunde å andra sidan vilken allsvensk spelare som helst ha slagit. Sandberg och Bergström jobbar och sliter men Bång kommer överhuvudtaget inte till sin rätt. Jag vet inte vad det är som är fel. Det är liksom svårt att fortfarande skylla på en smått spolierad försäsong när det har gått 24 serieomgångar och killen fortfarande ser ut att vara dåligt tränad.
Dick Tärnström spelar allmänt slarvigt och oinspirerat och han fortsätter att dra på sig onödiga utvisningar. Han är lagets kapten men han uppträder vare sig som en ledare eller härförare på isen. Han slarvar, duttar, glider, låter bli att åka skridskor, står och tittar i slottet, slarvar i uppspelen, hakar, håller fast och visar dålig inställning. Jag är besviken på Dicken. Jag tycker att han är ett dåligt föredöme för de yngre spelarna. Ja, jag tycker faktiskt det. Det är verkligen tråkigt att behöva skriva det, men i dagsläget anser jag att Dick Tärnström är seriens mest överskattade spelare. Så som han spelar i Gnaget för tillfället håller han knappast landslagsklass.
-
Det finns trots allt ljusglimtar i detta AIK-lag som både kan och bör uppmärksammas. Särskilt en kväll som denna då så mycket fokus läggs på det negativa. Spelare som Mattias Beck, Patrik Bergström, Henrik Eriksson, Tobias Ericsson, Patrik Nemeth, Richard Gynge, Christian Sandberg, Mikael Österberg, Fredrik Carlsson och Christopher Heino-Lindberg gör alla sitt bästa för att ge Gnaget tre poäng mot Mora. Tyvärr har de för dålig hjälp av övriga lagkamrater. Bröderna Ahlström är exempelvis osynliga i två perioder och blir därför bänkade inför tredje, liksom för övrigt Korduner som jag personligen tycker gör två klart godkända perioder.
Mattias Beck och Patrik Bergström har båda förmågan att kliva fram när det som mest behövs. Beck får sällan den uppmärksamhet som han förtjänar. Han river och sliter och gör en del mål. Men framförallt är han en jävel på att trampa fart i laget, starta kontringar från fifty-fifty-situationer, och på så sätt bidra till att AIK får övertag i matcherna. Han är en spelare som ger laget energi, för att prata hockeyspråk. Och i boxplay är han förstås ovärderlig.
Bergström har delvis samma egenskaper som Beck. Men han är en i mina ögon ännu bättre hockeyspelare. Förra säsongen såg jag honom som den tredje och minst starka länken i förstakedjan. Hittills denna säsong tycker jag att Bergström har överglänst både Sandberg och Bång. Bergström fungerar i alla konstellationer, han kan spela ihop med vilka spelare som helst. Han är oavsett omgivning alltid lika bra, alltid lika redo att jobba hårt för laget. Trots att han är relativt liten är han stor i det fysiska spelet. Han är klok, duktig på att göra rätt avvägningar och hitta rätt lösningar i olika situationer. En blivande elitseriespelare?
Tobias Ericsson är en doldis för flertalet men för trogna hockeygnagare behöver han ingen närmare presentation. Tobbe har många kvaliteter. Han är en oehört duktig checkare, han ligger rätt hela tiden, hugger på motståndarnas backar så fort det ges en möjlighet att skapa tryck och norpa puck. Han är lagom stor och stark och troligen rätt tung att möta. Dessutom hyfsat målfarlig med ett bra skott. På senare tid tycker jag att Tobbe har varit en av lagets klart bästa spelare. Han gör aldrig en dålig match och om det inte vore för att han är så fruktansvärt bra att ha i fjärdelinan skulle jag gärna se honom i en mer produktiv kedjeformation.
-
Detta långa inlägg avslutas med ett par konstateranden:
  • AIK har minst sagt mycket att jobba på framöver.
  • Om det här laget går till kvalserien och där uppträder lika svagt i egen zon som man gör idag, då kan vi glömma allt vad Elitserien heter. Vi riskerar att få dyngspö, att bli överkörda. Särskilt på bortaplan.
  • I dagsläget är vi inte ett av HockeyAllsvenskans bästa lag. Leksand, Malmö och Växjö är snäppet bättre.
  • Än är det många pinnar kvar att spela om. Vi kan bättre än så här.

Citat:

"Det finns inget svårare läge i
aaa
ishockey än att leda med 3-0."

- Håkan Södergren -
aaa

Moras gäng


Bogg och Viksten, Zettergren och gamle Greger
är kolleger
går för seger
Deilert, Simons, Lilja, Jakobs kommer alla
Ropen skalla
då:

Vi ska ta en liten sväng
med vår buss i stadsterräng
och ikväll ska vi få däng
Vi i Moras gäng

Här finns mången mas och dräng
men ej någon mannekäng
som kan plocka stilpoäng
Ej i Moras gäng

Vi i Mora
ska förlora
hockeyslaget
det mot Gnaget
Dom är stora
Dom är starka
Dom är världens bästa gäng

Originalet

Uppdaterat den 4 december, 23.14

Men hallå, Deilert är ju för böveln tillbaka i Djurgården! Ja ja, alles gut, verstehen nicht...

tisdag 1 december 2009

"Världens bästa gäng"



Går man in på Mora IK:s hemsida får man veta att Mora är "världens bästa gäng". Det står faktiskt så på den lilla fliken högst upp på mitt öppnade window. Mora IK - världens bästa gäng. Jag tycker det låter lite fjantigt, jag. Vadå världens bästa gäng?

Såna här tramsigheter får mig att tänka att Mora IK är en klubb med identitetskris. En gammal, sliten klubb som vill verka ung och framgångsrik. Det känns fett fel asså. Inte alls najs. Gör om, gör rätt, som anonyma kommendanter brukar skriva på diverse bloggar.

Nä, tacka vet jag mitt kära AIK. I det senaste matchprogrammet (Troja hemma) avslutar vår karismatiske ordförande sin text om KHL med följande rad: "AIK - För stort för Sverige!" Jag säger bara Peter Mellqvist - där har vi en man med fötterna på jorden.