torsdag 30 april 2009

Nya kontrakt

Så har även Heino, Tobbe Ericsson och Korduner skrivit på nya kontrakt. Känns bra tycker jag. Tobbe gjorde en överraskande stark säsong och Heino vet vi vad han kan. Korduner är ett framtidsnamn som AIK uppenbarligen tror på. Jag litar på Gozzi och hans mannar. De vet vad de gör.
-
För ett par dagar sedan förlängde man även med Andreas Jungbeck, vilket så klart var klokt. För båda parter får man väl lov att säga. Jungbeck är en stabil allsvensk back men jag är tveksam till huruvida han är redo för Elitserien ännu! Kanske hösten 2010...
-
Hockey-VM är i full gång. Jag sitter och glor men känner föga engagemang. Igår fick dessutom Dicken ett skott på foten. Tur att det är långt till nästa säsong.
-
Snart är det sommar och det är förstås både trevligt och gott. Sol och värme, ett och annat nakenbad, sill, snaps och söta snyggingar som sockrar stränderna. Kan inte bli bättre om ni frågar mig. Det skulle väl i så fall vara om man mitt i smygspaningen även fick sig en dos redig hockeypropaganda. Det är långt mellan solstollar och ismaskiner men faktum är att det finns folk som ägnar årets varma perioder åt att lira hockey. Tror ni mig inte? Kolla in det här då!
aik

I tvillingens tecken

"Det blir bättre och bättre dag för dag", sjöng Ernst Rolf och det är bara att stämma in i låten. AIK fortsätter satsningen mot Elitserien och man gör det på helt rätt sätt. Unga, hungriga stockholmare på uppgång i karriären gör sig bäst i svartgul dress. Guldbrodyren glimmar, Gnaget truppen trimmar.
-
Låt Djurgården och deras adopterade storebröder dra åt fanders om de så vill. Låt de käka kaviar och flyga flott. Ut med det gamla - in med det nya! Riktiga storebror AIK är redo att ta över.
-
Apropå bröder: Essen som utgör inläggets essens.

tisdag 28 april 2009

Nyförvärv

Smålandsspöket darrar och surar i sitt bo
Oroskänslan gnager, gasten får ej ro
Svartgula spökjägare förstärker sina led
Spökets vänner sviker och gör det med besked

Läs mer här!

fredag 24 april 2009

Björne...


...var en borisk favorit en gång i tiden. Särskilt när han envisades med att stå på ett ben och snärta in dragskott i krysset. Dessutom hade han ju ett väldigt fint efternamn. Lite vårklingande nästan. Ahlar och strömmar får mig på gott humör. Vore det inte passande med två nya Ahlströmmar i svartgult lagom till att vitsipporna blomma och syrenerna slå ut? Det tycker i alla fall jag.
-
Silly season är som sagt inget för mig men lite måste man ju få önskedrömma!
-
Förresten är det betydligt roligare att surfa omkring bland svenska hockeybloggar än att glo på Schweiz-Frankrike i hockey-VM. Kan de inte ta bort den där jävla Skodan någon gång?

Sanning & konsekvens

Det känns
Det bränns
En elitlicens
kan vara i allvarlig fara

Bågen spänns
till bristnings gräns
Konsekvens:
Anslutning till allsvensk skara?
-

Bobo's back in black


Bobo är tillbaka i sitt hjärtas klubb. Välkommen tillbaka säger Boris.
-
Serietrollet Bobo har en vän som heter Gnutten. Bloggtrollet Boris har en vän som heter Greken.

Tankar


När den feta damen sjöng i Västerås tog luften och orden slut kände jag. Vad skulle jag skriva om nu? Vem skulle läsa bloggen? Skulle jag orka med att följa den löjliga, omöjliga säsongen?
-
Värvningskarusellen, ryktena och övergångarna är givetvis en viktig del av hockeyn men faktum är att silly season inte är något för mig. Jag kan inte påverka någonting av det som händer. Jag har ärligt talat för dålig insyn, för lite tid och för mycket annat att göra för att orka eller hinna med att följa det stora som sägs och det lilla som sker.
-
Istället lutar jag mig tillbaka, njuter av vårsolen och ser lillpojken växa så det knakar. Det är redan åtta veckor sedan jag blev far och det känns fortfarande lika sagolikt.
-
Studierna blir smått lidande just nu men snart är terminen slut. Jag har sänkt mina ambitioner en aning. Det är inte lika viktigt att vara bäst längre. Så länge det går bra är det bra. Tyvärr är den generella nivån på lärarutbildningen tämligen låg, vilket inte direkt motiverar min studietrötta hjärna att prestera på topp.
-
Under veckan som gått har AIK förlängt med andremålvakten Fredrik Holmgren. Detta har jag inga som helst invändningar mot. Holmgren kom från Nyköping inför säsongen som uttalad backup till Heino-Lindberg. I HockeyAllsvenskan stod Holmgren fler matcher än förväntat, då Heino drogs med skador, och han gjorde det med den äran. Ett antal nollor blev det, mestadels stabilt spel och en oerhört fin räddningsprocent (92,67). Återstår att se hur det blir med Heino till hösten. Jag räknar med att han blir kvar men man vet aldrig...
-
Nu blev det ju silly season-snack ändå.
-
AIK Hockeys ordförande Mats Hedenström utsågs häromdagen till Årets ledare av kamratföreningen Hockeyjournalisterna. Motiveringen löd så här:
"Mats Hedenström har efter kraftfullt och visionärt ledarskap blåst nytt liv i AIK:s ishockey, på alla nivåer. A-laget utmanade om en plats i elitserien, och i J18 blev AIK svenska mästare efter finalseger mot Skellefteå. Mats brinner för sitt AIK, och hans "resa" har ett givet mål - uppflyttning till högsta serien".
Jag är glad för Hedenströms skull och tycker att han är väl värd priset. Mats har vid flera tillfällen visat prov på stort engagemang och mod, särskilt i kampen med de stora starka elitlagen och deras klubb för inbördes beundran och beskydd, läs Hockeyligan.
-
I eftermiddag drar Hockey-VM igång. Det känns inte så där hiskligt spännande måste jag erkänna. Men det kanske artar sig. Mest nyfiken är jag på att se hur Ungern klarar sig i A-gruppen. Enligt dagens SvD är hockeyn på framfart i landet och endast vattenrugby står högre i kurs bland de hockeyhungrande ungrarna. Låter aningen märkligt med tanke på att Ungern är en anrik fotbollsnation. Men men, står det i tidningen att hockeyn är större måste det väl vara sant...
-
Som blivande språklärare känner jag givetvis ett ansvar för att sprida värdefull kunskap. Så här stavar man till ishockey på ungerska: Jégkorong. Hur det uttalas vete fasen. Någon måtta får det vara på folkbildningen. Detta är trots allt en hockeyblogg.
-
Det är förresten riktigt länge sedan jag var full. Men fylld med tankar har jag alltid varit.
-
Snart måste jag skriva det där svavelosande inlägget om hockey & energi som jag tidigare utlovat. Men jag känner mig fortfarande trött och seg. Jag kan bara förklara det med att jag på sistone drabbats av återkommande energiläckage.
-
Om detta var en fotbollsblogg, vilket det inte är och aldrig kommer att bli, skulle jag gärna ta fram motorsågen och kapa en och annan snackpåse till tränare. Förste man till kapning skulle de grönvitas smatterband till coach vara. K-pist-Tony är en mästare på att snacka och smattra. Han älskar, precis som större delen av sina sina hockeykollegor, att smattra på om energi, energi, energi, läckage, slitage och rågblond page. Dessutom har han anammat den senaste trenden: Att snacka om att ställa frågor. "Vi ska ställa mycket frågor till deras backlinje. Vi ska ställa frågor på kanterna, vi ska ställa frågor i luftrummet..."
-
En sak kan man säga om K-pist-Tony: Han står aldrig svarslös inför frågvisa journalister.
-
Även AIK:s nye tränare, den högtflygande Stahren, gillar att ställa frågor. Dessutom kan han numera titulera sig Nummermumriken.
-
Men som sagt, detta är en hockeyblogg och därför skriver jag inte om fotboll. Ovanstående stycken djuplodande prosa var undantag som bekräftar regeln.

torsdag 9 april 2009

Den feta damen har sjungit

Kvalseriens sista omgång blev som väntat en rätt avslagen historia. Det är bara att ta en titt på slutresultaten för att förstå hur det var ställt med inställningen hos många lirare ikväll. Rögle-Växjö 3-5, SSK-Leksand 5-6 (efter straffar) och Västerås-AIK 5-6. Mest glädjande var förstås att Gnaget tog sig samman och säkrade tredjeplatsen till slut. Också roligt att Leksands ålderman Mikael Karlberg fick avsluta sin fina karriär på bästa möjliga sätt. Målskytt i matchen och avörande straffskytt efter förlängningen. Ett värdigt avslut för en stor och karismatisk idrottsman.
-
I AIK blev Patrik Bergström tvåmålsskytt. Både 5-5 och 5-6 kom från Bergströms klubba. Dessutom noterades han för två assist i matchen. Intressant med tanke på att just han varit tämligen blek i hela Kvalserien. Jag hade väntat mig mer från Bergström som den viktiga tredjelänken i förstalinan. Typiskt att han kliver fram när det gäller som minst. när försvarsspelet ej prioriteras och när kampmomenten reduceras.
-
En annan som visade framfötterna idag när trycket var obefintligt och pressen lika med noll var Johan Ryno. Faktum är att Ryno var inblandad i samtliga AIK:s mål i Västerås! Sex poäng i afton, varav ett mål, är förstås glimrande. Det är jätteroligt att Bergström och Ryno producerar mål och poäng och jag är glad över kvällens seger, men jag tycker det säger rätt mycket om såväl matchens dignitet som de aktuella spelarnas kvalitet. Det är ingen slump att Bergström och Ryno just i denna betydelselösa omgång öser in poäng. Inför kvällens match stod dessa herrar på 0+1 (Bergström) respektive 2+1 (Ryno).
-
Johan Ryno i topp i AIK:s interna poängliga i Kvalserien. Tjena!
-
Jag konstaterar än en gång att firma Sandberg/Bång inte riktigt klarat av att leva upp till förväntningarna i årets Kvalserie. Sandberg stannade på 1+5 på 10 matcher. Bångs 3+0 på 9 matcher är inte alls bra. Men det är två spelare som är på uppgång och jag är övertygad om att de (om nu båda blir kvar i Gnaget) kommer att spela avgörande roller i AIK:s fortsatta satsning mot Elitserien.
-
En mycket intressant och nedslående detalj: Dick Tärnströms plus/minusstatistik i Kvalserien är skrämmande usel. Dicken har -9 på 10 spelade matcher. Inte bra. Inte alls bra.
-
Bäst plus/minus i Gnaget har, hör och häpna, Johan Ryno! Jag säger som Mark Twain: "Det finns tre slags lögner: Lögn, förbannad lögn och statistik."
-
Säsongen är slut och snart är det sommar. Sedan kommer hösten och ännu en spännande hockeysäsong. Det är som det ska vara men det känns redan lite tomt. Vad ska man göra nu då liksom?
-
Som tur är har NHL-säsongen bara börjat. Snart vankas slutspel och kamp om gamle Stanley. I natt laddar jag upp med att se mina favoriter Philadelphia Flyers ta sig an slutspelskandidaten New York Rangers.
-
Och sedan blir det Hockey-VM förstås. Jag hoppas på Loui Eriksson i VM-truppen. Skulle vara spännande att se vad han kan uträtta i Tre Kronor. Gör man 36 mål i NHL är man grym. Det går så att säga inte att snacka bort. Loui är bevisligen en målskytt av rang och sådana behövs om Sverige ska ha en chans att knipa guldet.
-
Men vem bryr sig egentligen om Hockey-VM?
-
Södertälje och Rögle spelar i Elitserien till hösten. Hur roligt känns det? Och hur mycket roligare hade det inte varit med Gnaget och Leksand istället?
-
Jag ser fram emot nästa säsong. Nu är det klart att Örebro gör oss sällskap i HockeyAllsvenskan också och det var väl för väl. Tingsryd och Småland luktar råttgift lång väg. Smålandsspöket gråter i sin mörka källarhåla. Nu får det bara skrämmas i Växjö, Oskarshamn och Ljungby. Och Nybros rödskäggiga vikingar får åka på plundringståg i ödsliga division 1-hallar den närmaste framtiden.
-
Rögle? SSK? Jag säger så här: Vi ses i Kvalserien om ett år. Då är det vår tur. Då räcker det inte att vara minst dåliga!
-
Sist men inte minst, här har ni Black Boris All star team i HockeyAllsvenskan 2008/2009:
Målvakt:
Mark Owuya, Almtuna
Backar:
Oliver Ekman-Larsson, LIF/Dick Tärnström, AIK
Anfallare:
Christian Sandberg, AIK/Mikael Karlberg, LIF/Kevin Doell, LIF

Långskott

I kväll ska det smaskas gurka i Västerås. Matchen känns väl inte så där jättespännande men ändå. Man vet aldrig vad som kan hända i landet Sverige nuförtiden.
-
Tänk på att det är finanskris med allt vad det innebär. Vem vet vad som sker härnäst? Tänk om något av elitlagen har stora ekonomiska bekymmer, tänk om något av lagen inte klarar elitlicensen! Det kan vara nog så viktigt att knipa tredjeplatsen i Kvalserien.
-
Nåja. Jag följer kvällens match med måttligt engagemang. Laddar upp gör jag med ett riktigt långskott. "Bostongurka smakar ju skit!"

onsdag 8 april 2009

Jörgen Jönsson


Färjestad är Svenska Mästare för åttonde gången och mot detta finns inte mycket att invända. Rätt lag vann. Tolv segrar och endast en förlust i slutspelet är ett mycket imponerande facit. Grattis Färjestad!
-
Karlstads stolthet har landets bästa målvakt, landets bästa backar och landets bästa kedjor. Lägg därtill landets bästa klubbledning och ni förstår vad jag menar: Färjestad har allt, inklusive en Jörgen. En Jörgen som ikväll gjorde sin sista match i karriären.
-
Och som han spelade. Sagan kunde inte fått ett bättre slut. Färjestad van SM-guld på hemmaplan och Jörgen blev målskytt.
-
Storebror Jönsson har bara blivit bättre och bättre ju längre slutspelet gått. I par med gamle radarpartnern Peter Nordström har Jörgen briljerat i finalspelet. Jag höll på HV71 i kväll men lyfter på hatten till värmlänningarnas ära. Färjestad är Sveriges bästa lag 2008/2009 och de förtjänar att hyllas.
-
Avslutningsvis ber jag att få travestera min husgud Bruce Springsteen: It takes a redheaded Jörgen to get a dirty job done!

Tingsryd eller Örebro

I morgon avgörs Kvalserien till HockeyAllsvenskan 2009/10. Tingsryd och Örebro ligger på samma poäng inför den avslutande omgången, där Tingsryd möter Asplöven borta och Örebro spelar hemma mot Huddinge.

Jag ska uppriktigt säga att jag egentligen ger blanka fasen i vilket av dessa lag som går upp. Jag har ingen relation till vare sig det ena eller andra gänget. Möjligen skulle det ur gnagisk synvinkel vara roligare med Örebro. Dels är det nära till bortaplan, dels finns det ingen annanstans där det är lika legitimt att sitta på läktaren och gnälla. Och att gnälla, det måste man få göra ibland.
-
Häromdagen gnällde jag exempelvis över AIK Medias interaktiva initiativ Blackbeat i ett kommentarfält på sidan. Jag fick svar på tal av ansvariga skribenter och det uppskattar jag. Står dock fast vid mitt negativa gnäll om att sidan är ful till sin förpackning och spretig till sitt innehåll. AIK (särskilt AIK Fotboll) snackar om att de ska vara störst, bäst och vackrast. Kanske dags att sluta snacka och börja handla någon gång då!
-
Tingsryd ligger förresten i Småland och bara det är ju ett skäl till att inte vilja ha upp dem i HockeyAllsvenskan. Jag är trött på det där Smålandsspöket. Men det är klart, Nybros rödskäggiga vikingar rasar ju ur serien och då är det väl bäst att det får lov att gastas någon annanstans.
-
Tingsryds assisterande tränare heter för övrigt Larry Pilut. Det tycker jag är roligt.

tisdag 7 april 2009

Silly season


Nu när säsongen i praktiken är över för Gnagets del är det dags att på allvar ta tag i lagbygget inför HockeyAllsvenskan 2009/2010. Här kommer en önskelista signerad Black Boris.

1. Defensiv, stark och lagom elak back
Gärna bra på skridskorna, bra spelsinne, snabb i tanke och fötter. Defensivspecialist som regerar i eget slott. Typ: Darius Kasparaitis.

2. Niclas Hävelid
Kommentar överflödig.

3. Snabb, stor och stark powerforward, utpräglad målskytt
Typ: Hannes Hyvönen. I form och med rätt inställning.

4. Spelgeni med blick och fina handleder
Gärna en spelartyp av likande slag som Christian Sandberg. Dennes namne Gahn har gjort mycket för Gnaget men sagan närmar sig sitt slut. Vi behöver fler spelare som kan göra det lilla extra, såväl i spel fem mot fem som i powerplay. Typ: Niklas Olausson, Västerås. (Dock med en bättre defensiv.)

5. Nya kontrakt till följande spelare:
Johan Adolfsson (F)
Mattias Beck (F)
Patrik Bergström (F)
Daniel Bång (F)
Rasmus Ericsson (F)
Tobias Ericsson (F)
Henrik Eriksson (F)
Jonas Liwing (D)
Per Savilahti-Nagander (D)
Mikael Österberg (D)

Vi ska tillbaka!


När det återstod en minut av matchen igår kväll reste jag mig ur min sittplats för sista gången denna säsong. Trots det stora nederlaget och trots den krossade drömmen kändes det helt rätt att hylla laget för deras fina säsong.

Många gnagare hade gått hem för länge sedan. Men vi som var kvar hyllade vårt lag med sånger och applåder. Vi som var kvar visste vilken insats Gnaget gjort denna vinter. Vi visste hur nära Elitserien vi kommit och hur ljus framtiden ser ut. Kanske visste fler än jag att det på sikt kanske till och med kan vara bra för Gnaget att spela en säsong till i HockeyAllsvenskan. Kanske är det just detta faktum, att AIK inte spelar i Elitserien nästa säsong, som i slutändan gör att vi kan etablera oss som ett stabilt lag i Sveriges högsta serie.
-
Det är lätt att vara efterklok. Vill man hitta positiva saker i nederlagets stund går det alltid. Men jag kan ärligt säga att jag även innan matchen igår tänkte tanken: Vi är inte redo. Inte än. Inte nu. AIK bygger på sikt och det är inte i år vi ska vara som bäst.
-
Christian Sandberg har redan skrivit på ett nytt kontrakt. Förhoppningsvis stannar även Bång. Kan AIK även behålla resten av stommen, jag tänker närmast på Henrik Eriksson, Beck, Westerling, Jungbeck, Liwing och givetvis Tärnström, samt fylla på med ett par duktiga spelare utifrån, då ser det riktigt riktigt bra ut inför nästa säsong. Icke att förglömma, AIK:s J18-killar är bäst i landet! Framtiden tillhör Gnaget, den tillhör oss.
-
Många svartgula hockeyhjärtan blödde igår kväll, desto fler bör ha fyllts med hopp och drömmar.
-
Själv drömmer jag om ett ungt hungrigt AIK till hösten, stärkt av rutin från årets kvalspel, förstärkt med en rutinerad räv kallad Hävelid. Med Melin och Franzén i båset och med sportchef Gozzi som håller i trådarna kan resan bara gå åt ett håll. I år blev vi kvar på perrongen. Om ett år går ett nytt tåg. Vi ska tillbaka!

söndag 5 april 2009

Periodare emellan

Jämtleksing skriver ett intressant inlägg om Leksands periodstatistik under säsongen. Det visar sig att laget i HockeyAllsvenskan var som sämst i första perioden, som bäst i andra och tredje. I Kvalserien har visan varit den omvända.

Detta får mig att titta närmare på AIK:s perioder. Nog är det väl så att AIK under säsongen ofta har börjat lite halvsegt och sedan arbetat sig in i matcherna? Och hur ser det ut i Kvalserien, går det att dra några paralleller mellan serielunken och kvalspelet? En titt på den superba sidan Hockeyplock.se ger mig svar på tal.

Så här ser AIK:s statistik ut från HockeyAllsvenskan 2008/09 (segrar-oavgjorda-föluster):
Period 1: 18-14-13
Period 2: 22-13-10
Period 3: 30-7-8

Och så här ser det ut för Leksand:
Period 1. 18-14-13
Period 2. 28-12-5
Period 3. 30-7-8

Intressant är att AIK:s periodiska system är tudelat. Statistik från spel på hemmaplan...
Period 1: 13-5-4
Period 2: 14-5-3
Period 3: 13-5-4

...kan jämföras med statistik från spel på bortaplan:
Period 1: 5-9-9
Period 2: 8-8-7
Period 3: 10-10-3

Kommentar:
AIK var i HockeyAllsvenskan extremt jämna och bra på hemmaplan. Borta var man riktigt svaga i första perioden, något bättre i andra medan man i tredje presterade riktigt bra. Att de flesta av Gnagets förluster kom på bortaplan är ingen hemlighet men periodsiffrorna är avslöjande. Vi är inte med från start. Vi vaknar för sent. Det är svårt att vinna när man ständigt måste klättra i uppförsbacke.

I Kvalserien ser AIK:s siffror ut så här:
Period 1: 2-2-4
Period 2: 2-3-3
Period 3: 3-3-2

Återigen är skillnaderna stora mellan spel på hemmaplan...
Period 1: 2-1-1
Period 2: 1-2-1
Period 3: 3-1-0

...kontra borta:
Period 1: 0-1-3
Period 2: 1-1-2
Period 3: 0-2-2

Kommentar:
Statistiken ljuger inte. AIK är inte bra på bortaplan. En enda av tolv spelade perioder på bortais har man vunnit i Kvalserien. Det var senast mot Leksand som AIK gjorde 2-0 i andra perioden. Tack vare starkt försvarsspel och Heino i kassen räckte det till tre poäng den gången. Om vi ska kunna besegra Västerås borta i sista omgången krävs det nog mer än en periodvinst. Framförallt har vi inte råd att hamna i tidigt underläge igen.

Med tanke på att Gnaget under säsongen förlorat borta mot lag som Nybro, Oskarshamn, Björklöven, Troja/Ljungby och Bofors är det kanske inte så märkligt att vi även torskar i Kvalserien mot SSK, Rögle och Växjö. Motståndet är så att säga snäppet tuffare än i HockeyAllsvenskan. Och det är i sanningens namn inte främst på bortaplan som AIK har schabblat, även om plumpen mot Växjö kändes onödig.

I Södertälje gjorde laget en riktigt strong insats och var värda ett par poäng. Det var mest slumpen som avgjorde den gången. Men hemma mot Västerås gjorde vi verkligen bort oss. Den förlusten sved och den svider ännu. Tre poäng i hemmapremiären och AIK hade vid seger i morgon haft chansen att gå upp jämsides med SSK i tabellen. Så små är marginalerna ibland.

fredag 3 april 2009

En Mörth som är bekant

Vad har väl en Mörth med tennis att göra?

Jo mina vänner, nu ska ni få höra!
-
En gång i tiden jobbade jag samman med en Mörth. Första gången vi sågs synade han mig från topp till tå och frågade: –Har du också kastat tennisbollar på mig på Hovet?
-
Vad Mörthen menade med detta vet bara han, jag och Bluebird. Det är vår lilla hemlis.
-
Min bror efterlyser mer interna roligheter på bloggen. Jag är skeptisk. Min bror tycker att Black Boris är på tok för seriös. Jag håller inte med. Min bror skickar roliga sms under Gnagets matcher. Jag skrattar och svarar.
-
Ibland kommer jag att tänka på Nybro Vikings när jag ser bilder på Mörthen som ung.
-
Nästa gång jag träffar Mörthen ska jag fråga honom om han fick napp när han var liten. Undrar förresten om han är bekant med Bengt "Fisken" Ohlsson? Hur som helst var Mörthen i sina bästa år en jävel på att få det att rassla i nätet.
-
Ett fåtal läsare kommer att uppskatta detta subtila inlägg. Andra lär nog se det som ett rejält bottennapp.

R14 T19 H79

torsdag 2 april 2009

Stolt

Det är länge sedan som jag kände en sådan stolthet över att vara gnagare som jag gör i kväll. Länge sedan jag kände en sådan värme och glädje. Vilka hjärtan, vilka krigare.


Samtliga spelare och ledare i AIK förtjänar att hyllas en kväll som denna. Från Heino i kassen till Frazze på bänken. Öset och Dicken, Beck, Bång och Bergström. Tobbe, Rasmus och Henrik - Ericssönerna och Erikssonen jobbade alla hårt och passionerat. Westerling och Sandberg snurrade friskt. Jungbeck var stabil, liksom alla andra backar i Gnaget. Och General Melin styrde skutan åt rätt håll igen. Tredje raka trepoängaren och liksom mot Växjö och Rögle hemma spelade AIK riktigt bra kvalhockey. Tätt bakåt, effektivt framåt. Bra boxplay, utmärkt målvaktsspel.
-
Kedjan Bång, Sandberg & Bergström gjorde sin kanske bästa match hittills i Kvalserien. Bång imponerade allra mest. Vilken fart, vilka tempoväxlingar, vilken vilja. Sandbergs finter före kvitteringsmålet var också finfina. Synd att Bång inte fick hänga in pucken efter solonumret i andra perioden. Men vad gör det nu? Gnaget vann - Leksand försvann. Förhoppningsvis kan förlorarna ändå resa sig lagom till säsongsavslutningen i Södertälje. Vi behöver massor av mashjälp om drömmen ska bli sann!
-
Närmast väntar säsongens sista hemmamatch. SSK på Hovet på måndag kväll bör locka storpublik. Allt annat än fullsatt skulle kännas fel. AIK:s hockeyhjältar förtjänar en sista hyllning på hemmaplan innan det bär av till Västerås för det kvalfyllda avgörandet. För inte torskar vi mot SSK nu! Jag räknar med revansch för den snöpliga förlusten i AXA Sportcenter. Vi var bättre då och vi är garanterat bättre nu. Tre poäng ska det bli och sedan är all press på SSK inför sista omgången.
-
Leksands säsong är på sätt och vis över i och med kvällens tunga förlust. Det betyder inte att laget blir en munsbit för SSK på torsdag. Minns Kvalserien i fjol och året dessförrinnan. Leksand var båda gångerna avsågade inför den sista omgången, icke desto mindre spelade man bort Malmö från Elitserien. Visserligen skedde dessa underverk i Leksand och det är klart att det har betydelse. Givetvis vill man mer i en hemmaavslutning, inte minst för att hedra sina tappra supportrar. Jag tror ändå att chansen är stor att Leksand vinner i Södertälje. SSK:s nerver kan komma att spela dem lustiga spratt.
-
Nåja, en match i taget. Fram till måndagens viktiga holmgång njuter jag av Gnagets heroiska insats i kväll. Avslutningen var magnifik. Vilket jobb man gör i egen zon! Sarghörnen ägdes i slutminuterna av svartgula hockeykrigare. Leksingarna fick ingenting gratis. Det var hårt jobb, drill och disciplin och STORA hjärtan som fällde avgörandet i kväll. AIK är nu, tots allt, med och slåss in i det sista. Vem hade vågat hoppas på detta efter debaclet i Växjö den 27 mars? Inte jag i alla fall.

Stum av beundran

Jämt denne leksing

Det finns alldeles för få supporterbloggar som håller kvalitet i detta avlånga hockeyland. Tur ändå att vi har Jämtleksing. Detta blåvita skogstroll som levererar välskrivna texter på löpande band förtjänar att lyftas fram. Särskilt en dag som denna.

AIK kommer givetvis att göra mos av alla masars mustiga drömmar i kväll. Det hindrar inte Jämtleksing från att kaxigt sticka ut hakan och driva gäck med det heligaste av heligt: AIK-sången! Så här skriver Jämleksing idag, den 2 april, på sin eminenta blogg:

Välkommen AIK
det är så kul att ge er
det är så kul att ge er noll poäng
För ni är AIK
som alltid ska bete er
och alltid ska ni söka handgemäng

Givetvis uttrycker man sig inte så här plumpt och elakt utan att få svar på tal. Jämtleksing, din buse: This is for you!

Vi ser hur Leksand återigen siktar högt
Vi ser att lagets fans de fylls av hopp
Och bönderna de gapar efter lyckan
Men i Kvalserien blir det alltid stopp

Vi ser de vit-blå tröjorna, det är Leksand
Vi vet nog hur det går ändå till slut
Laget viker ned sig, faller samman
Mens Gnaget firar seger med salut

Dagens tips: Leksand-AIK 1-7

Leksingen vs Gnagarinnan

Han rider på sin dalahäst
Klädd till fest i blåvit väst
Med klubban höjd
och skölden böjd
tar han emot sin gäst
-
Leksingen är onekligen het
Men till sin gigantiska förtret
går han ständigt lottlös och bet
i kamp med stolt och svartgul atlet
-
Här kommer hon, den sköna
Vår fagra stockholmska böna
I svartgul dress med guldbrodyr
på väg mot nya äventyr
Sin säsong hon nu skall kröna
-
Gnagarinnan lyser i sin fulla prakt
Jagarkvinnan myser när hon går till slakt
Masen skall mosas i sin egen dal
Masen skall mosas i hejdundrande kval

onsdag 1 april 2009

Lek(i)sand


Våren tycks kommen till Tjockhult. Solens strålar skänker värme och ljus. I sandlådan leker barnen med hink och spade. Och i Leksand ska Gnaget hålla drömmen vid liv.
-
Jag tänker att allting egentligen bara är en lek. Ingenting är egentligen särskilt viktigt. Vad är väl en hockeymatch, egentligen?
-
Mötet i Ejendal betyder just nu ALLT för båda lagen. Förlust och säsongen är i princip över. Seger och hoppet lever.
-
Jag hoppas att lagen tar varandra i hand i morgon och avger ett löfte sinsemellan: Oavsett vilka som går segrande ur striden och oavsett vilka som förlorar, ska man göra sitt yttersta för att besegra SSK framöver. Leksand behöver oss och vi behöver dem.

Goda nyheter...

...för alla hockeygnagare!